Reisprijzen nog steeds misleidend

Reisaanbieders nemen het nog altijd niet zo nauw met de regels voor eerlijke en duidelijke prijzen. Ze geven hun tarieven massaal niet goed weer, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder zestig websites van onder meer luchtvaartmaatschappijen, bungalowparken en busreizen.

Geen enkele website bleek de prijzen correct weer te geven. Reisaanbieders zijn verplicht alle vaste en onvermijdbare kosten in de advertentie- of beginprijs op te nemen. Toch bleek dat er tijdens het boekingsproces vaak nog onvermijdbare kosten bijkomen, zoals reserveringskosten.

In de helft van de gevallen ging er iets niet goed met de reserveringskosten.


Die waren niet verwerkt in de beginprijs of er werd geen melding gemaakt dat die kosten van toepassing waren. Op zestien onderzochte sites stonden annuleringsverzekeringen bij voorbaat aangevinkt en bij acht sites de reisverzekeringen.

Directeur van de Consumentenbond Bart Combée vindt dat ‘paal en perk’ gesteld moet worden aan de praktijken van reissector. “We gaan de grootste overtreders op hun gedrag aanspreken”, kondigt hij aan. De Consumentenbond wil daarbij gebruikmaken van meldingen van consumenten en roept mensen op ervaringen met oneerlijke reisprijzen te delen op de website van de bond.

21 december 2012, 10:40
©Demet TV