Ruim 180 aanhoudingen in ‘rustig’ Den Haag

In de regio Den Haag zijn tijdens de jaarwisseling 181 mensen aangehouden. De politie spreekt van een ‘kalm’ verloop van oud en nieuw. Vorig jaar werden 145 mensen aangehouden, maar door de nieuwe indeling van de politieorganisatie, waarbij de regio Den Haag is gegroeid zijn die cijfers mogelijk slecht te vergelijken.

De aanhoudingen werden onder meer verricht voor baldadigheid, openbare dronkenschap, het illegaal afsteken van zwaar vuurwerk, het plegen van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en brandstichting. De mobiele eenheid stond paraat, maar hoefde niet in actie te komen.

Wel werden agenten en hulpverleners mikpunt van agressie. Drie agenten raakten gewond. Er werden tien mensen aangehouden voor het belagen van politie. Er werd volgens de politie opvallend vaak met zwaar vuurwerk naar agenten en hulpverleners gegooid.

De brandweer werd een aantal keer gehinderd door vuurwerk gooiende jongeren. Twee keer moest de politie ingrijpen om bluswerkzaamheden mogelijk te maken. Daarbij werd één aanhouding verricht.


De politie wijst op het grote verschil in het aantal autobranden, dat werd teruggedrongen van 47 vorig jaar naar 28 nu.

Den Haag kampte in voorgaande jaren vaak met flinke problemen tijdens de jaarwisseling. De laatste jaren werd dat teruggedrongen door middel van een zerotolerancebeleid. Ook zette Den Haag als enige regio de voetbalwet in om onruststokers te weren. Daarmee kunnen notoire figuren worden geweerd uit het straatbeeld.

Donderdag en vrijdag staan supersnelrechtzittingen gepland om zaken snel af te handelen. Hoeveel zaken daarvoor in aanmerkingen komen is nog niet bekend.

In de regio raakten honderd mensen gewond door vuurwerk, van wie de meesten direct naar de eerste hulp gingen. Eén slachtoffer verloor een oog en ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. Een ander slachtoffer liep ernstige brandwonden op aan zijn gezicht door een vuurkorf.

01 januari 2013, 13:52
© [Copyright 2013 Demet TV]