Opstelten ontevreden over jaarwisseling

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is niet tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Hoewel het vrij rustig bleef in de grote steden en er minder incidenten werden gemeld, is nog altijd sprake van onaanvaardbaar hoge cijfers. Dat zei de minister dinsdag in een reactie op de eerste inventarisatie van de cijfers.

Opstelten benadrukte dat oud en nieuw een feest is en hoort te zijn en dat daar geen incidenten bij passen. In totaal werden 8094 incidenten gemeld, ruim vierhonderd minder dan vorig jaar. Het merendeel van de meldingen betrof vernielingen.

Het aantal incidenten tegen hulpverleners daalde van 110 naar 74.


In totaal zijn daarvoor 61 verdachten aangehouden. Landelijk werden ruim duizend personen gearresteerd.Op diverse plaatsen in het land werden hulpverleners gehinderd bij hun werk. Zo moest in Rotterdam de ME eraan te pas komen om de brandweer een brand te laten blussen, werd in Den Haag de politie belaagd en werden in Amsterdam politieagenten en brandweerlieden bedreigd.

Dat de jaarwisseling nu rustiger en beter is verlopen heeft volgens Opstelten vooral te maken gehad met de regen. In de oudjaarsnacht kreeg vrijwel het hele land te maken met buien.

Volgens Opstelten is de jaarwisseling, als je louter naar de cijfers kijkt, relatief beheersbaar. Het aantal incidenten is echter nog te hoog. Hij benadrukte dat ‘we ons op alle fronten moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feest is’.

Het complete rapport over agressie en geweld in de nieuwjaarsnacht wordt op 11 januari gepresenteerd.

01 januari 2013, 17:34
©Demet TV